Stage Portfolio
Jasper ten Have
PET ANIMALS
Het idee om van gestapelde platen een nieuw contour in de vorm van een dier te maken, evenals het ontwerp ervan, zijn afkomstig van de Italiaanse ontwerper Lorenzo Palmeri. Deze heeft de dieren oorspronkelijk als kunstobject ontworpen bestaande uit natuurstenen bladen in combinatie met een stalen frame (afbeelding links onder). De Vorm zag de kans om met gebruikmaking van PET panelen een kunstobject te maken dat tevens een akoestisch dempend effect heeft. Dit is waarvoor het product zal worden ingezet.
Deze 3 PET dieren (afbeelding midden onder) zijn vervolgens gemaakt als prototype met een nieuw ontworpen stalen frame. De contouren van ieder afzonderlijk paneel, evenals de bruto tussenruimte tussen de panelen zijn rechtstreeks overgenomen uit de stenen modellen. Deze zijn verder uitgewerkt en gematerialiseerd tot een realistisch prototype die geproduceerd en geassembleerd kon worden.
Hier begon voor mij de verdere uitwerking.
De PET animals zoals ze nu als prototype zijn (afbeelding midden boven) moeten bij nader inzien op bepaalde vlakken worden veranderd.
​
De uitdagingen hierin waren:
-De afstandsbussen die in het prototype gebruikt worden zijn te duur en moeten vervangen worden door gestapelde PET ringen.
-Het frame moet aangepast worden om de dieren te kunnen verplaatsen.
-De panelen van de slurf van de olifant moeten geborgen worden zodat ze niet meer kunnen draaien.
-De spatiëring (afstand tussen de panelen) moet van 45mm teruggebracht worden naar 36mm.
-Alle panelen van alle dieren moeten opnieuw overgenomen worden uit de originele stenen modellen en opnieuw overgetekend worden in 'geldige' lijnen die je kunt bematen zodat ze naderhand nog aangepast kunnen worden. (De huidige contouren zijn gemaakt in een ander tekenprogramma en bestaan voornamelijk uit splines waar je niks mee kunt). Dat houd in dat de contour van alle afzonderlijke 2d panelen aangepast moet worden om de juiste 3d contour van het dier te behouden. Deze moeten naderhand volledig bemaat worden.
-De frames moeten opnieuw gemodelleerd worden en naar de juiste maat worden aangepast om de nieuwe tussenruimte van 36mm tegemoet te komen.
-Tot slot moet er van alle dieren een nieuwe assembly worden gemaakt zoals het het uiteindelijke productie model er uit moet komen te zien, inclusief stalen frame, pet ringen, opvulringen, bevestigingen etc.
-Van deze definitieve modellen moeten van alle individuele onderdelen maattekeningen gemaakt worden. Van alle losse elementen van het frame moeten samenstellingstekeningen gemaakt worden inclusief de juiste instructies voor productie.
IDEEEN
UITWERKING IN CAD 3D
Een paar afbeeldingen van de oude PET animals, zoals ze zijn als prototype met een spatiëring van 45mm.
Verschillende combinaties van aantallen en diktes PET panelen gestapeld met de nieuwe spatiering van 36mm. Voorafgaand aan het veranderen van de dieren moesten we bepalen hoeveel platen er precies bijgevoegd moesten worden om zo dicht mogelijk bij de oude contour te blijven.
Hieronder 3 varianten van de giraf. Eén originele en 2 varianten voort gekomen uit de verschuiving van de panelen bij 36mm spatiëring.
Hier onder is de bevestiging te zien waarmee de PETplaten opgesloten worden op het frame. De poolplaat (standaard inkoop onderdeel) met daaronder de rubberen opvul ringen met daaronder gestapelde PET ringen.
De polplaat wordt onder aan de bovenste PETplaat gelijmd. Deze plaat is net als alle andere voorzien van 'buis gaten' waardoor er toegang tot het schroefgat is.
Het geheel wordt van boven in de juiste volgorde op het frame gestapeld en vervolgens aangedrukt naar beneden waarna de polplaat boven op de buis wordt bevestigd met een verzinktbout.
Het snijafval schijfje van het bovenste PETpaneel wordt hier vervolgens boven in de gaten gelegd waardoor het mooi bedenkt is.
Voor de PET ringen en de opvul ringen wordt hetzelfde stansmes gebruikt.
De definitieve modellen.
De maattekeningen en samenstellingstekeningen te maken aan de hand van de definitieve modellen.
Enkele zijn hieronder te zien.